preskoči na sadržaj

Osnovna škola Dubovac Karlovac

Login

Slikovni rezultat za upisi u srednju

Uspjeh učenika

Raspored zvona

Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Tražilica
Anketa
Koji je tvoj najdraži blagdan?Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
ENERGY@SCHOOL

Static HTML

 

KLIKNI I ČITAJ

Brojač posjeta
Ispis statistike od 22. 9. 2010.

Ukupno: 1368280
Ovaj mjesec: 2584
Ovaj tjedan: 286
Danas: 131
ETTAEDU.EU

PRIJAVA NA STRUČNE SKUPOVE

 

UČILICA

Novo u knjižnici
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Dobro opremljena školska knjižnica – prostor izvrsnosti: okrugli stol
Autor: Ana Sudarević, 15. 2. 2018.

Na Međunarodni dan darivanja knjiga, 14. veljače, održan je Okrugli stol pod nazivom "Dobro opremljena školska knjižnica – prostor izvrsnosti". Cilj je bio osvijestiti potrebu i važnost opremanja školskih knjižnica modernom opremom i namještajem koji će biti u skladu sa Standardom za školske knjižnice i ostalim zakonskim aktima.

Sudjelovali su knjižničari osnovnih i srednjih škola, ravnatelji te predstavnici Osnivača školskih knjižnica, Draženka Sila - Ljubenko, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Karlovca, Gabrijela Crnjac, savjetnica za predškolski odgoj i školstvo te predstavnice Karlovačke županije Martina Marić i Martina Tominac.


Odgojno-obrazovna uloga školske knjižnice, kao neizostavnog sudionika u nastavnom procesu, odražava se i u izgledu njenog prostora, namještaju i opremi, odnosno, spremnosti zadovoljavanja potreba korisnika za sljedećih dvadeset godina.

Sukladno tome, uvodna izlaganja održale su Mira Zovko, viša stručna savjetnica pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja te Frida Bišćan,  savjetnica za školske knjižnice pri Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. One su o temi govorile u kontekstu zakonskih okvira te statističkih podataka koje ove institucije redovito prikupljanju i na osnovi kojih se planiraju daljnje mjere poboljšanja stanja. Nadalje, voditeljica Matične službe pri Gradskoj knjižnici "Ivan Goran Kovačić” Kristina Čunović dala je pregled trenutnog stanja u školskim knjižnicama u Karlovačkoj županiji, a Karmen Kunstić iz Školskog servisa predstavila je mogućnosti opremanja prostora knjižnica.

Pročelnica Draženka Sila-Ljubenko, Mira Zovko, viša stručna savjetnica (MZO) i Frida Bišćan,  savjetnica za školske knjižnice (NSK).

 

Školska knjižničarka Alenka Bujan iz OŠ Draganići predstavila je uspješno realiziran projekt opremanja školske knjižnice što je, ujedno, bio i uvod u raspravu nakon koje možemo sažeti sljedeće zaključke:

  • nužna je kontinuirana i intenzivna suradnja školskog knjižničara i ravnatelja u svim segmentima opremanja knjižnice;
  • ravnatelj škole treba redovito komunicirati s Osnivačem (Grad/Županija/MZO), upozoravati na potrebe opremanja knjižnice s ciljem pronalaska potrebnih sredstava da bi se dostigao propisani standard;
  • školski knjižničar, uz podršku ravnatelja, treba čim prije pripremiti plan opremanja svoje knjižnice sukladno Standardu;
  • u ostvarivanju Standarda i zadovoljavanju potrebnih uvjeta za rad, korisno je i potrebno redovito voditi statistiku o poslovanju te provoditi samovrednovanje jer samo na osnovi konkretnih podataka mogu se poduzeti određene mjere i pomaci prema poboljšanju, odnosno ostvarivanju planova.

Ohrabrujuća je i informacija koju je dala savjetnica Zovko da su u državnom proračunu osigurana financijska sredstva za opremanje školskih knjižnica obveznom lektirom i stručnom literaturom u 2018. godini. Savjetnica Zovko je također istaknula da bi prema Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi u proračunu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave trebalo osigurati sredstva za financiranje škola za rashode za izgradnju, dogradnju i rekonstrukciju školskog prostora te opremanje škola kabinetskom opremom.

Okrugli stol zajedno su organizirali Županijsko stručno vijeće školskih knjižničara, Matična služba Gradske knjižnice "Ivan Goran Kovačić" i Podružnica Hrvatske udruge školskih knjižničara Karlovačke županije.

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju