preskoči na sadržaj

Osnovna škola Dubovac Karlovac

Login
ŠKOLA ZA SVE UZ POMOĆNIKE U NASTAVI

ŠKOLSKI OBROK ZA SVAKO DIJETE

KAKO SE ZAŠTITITI NA INTERNETU?

Priloženi dokumenti:
hakom brosura.pdf

Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Tražilica
Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
ENERGY@SCHOOL

Static HTML

 

KLIKNI I ČITAJ

Brojač posjeta
Ispis statistike od 22. 9. 2010.

Ukupno: 1652087
Ovaj mjesec: 863
Ovaj tjedan: 296
Danas: 3
ETTAEDU.EU

PRIJAVA NA STRUČNE SKUPOVE

 

UČILICA

 

Karlovačka zvijezda

Prvi put sam karlovačku Zvijezdu posjetio kad sam imao četiri ili pet godina. Nije mi se baš dopalo, nije bila onakva kakvu sam zamišljao. Čuo sam razne priče o tome kako je prvo bila napravljena Zvijezda, a onda i Karlovac. Kako je tada Karlovac bio najbogatiji grad u Hrvatskoj, bio je pun, lijep i imao je sve ostale vrline. Kad sam došao tamo, sve je bilo pusto, a zgrade su bile otrcane. Zamišljao sam Zvijezdu napola ispunjenu lijepim zgradama, s hotelima i velikim dućanima, dragim poštenim ljudima. Mislio sam da su sve vrijedne i stare zgrade pretvorene u muzeje, mislio sam da Karlovac ima veliko kino, a na kraju Zvijezde neki lijepi vodeni park. U njemu se djeca po ljetnoj žegi mogu zabavljajući se rashladiti. Vjerovao sam da za sve blagdane dolaze poznati pjevači i slave s Karlovčanima. Mislio sam da je zvijezda poznata u cijelome svijetu.

Nadam se da će jednoga dana Zvijezda biti upravo takva.

Borna  Boljkovac, 5.c

 

 

Karlovačka Zvijezda

Karlovačka Zvijezda je za građane zaštitni znak i simbol posebnosti. Karlovačka Zvijezda je vlasništvo mog grada Karlovca, u kojemu ja živim i koji je pun ljudi, a naša Zvijezda je sama.

Mislim da bi Zvijezdu trebalo upoznati s ljudima i malo je urediti. Mogli bismo prodavati suvenire, otvoriti mali lunapark ili čak cirkus. Trebalo bi je obnoviti ili barem obojati u šarene boje. Mogli bismo otvoriti igraonice, po mogućnosti kreativne. Voljela bih otići na neko fora mjesto pojesti sladoled s prijateljima, stoga maštam o tome da u Zvijezdi  vozi kamiončić koji vozi sladoled. To bi zbilja poboljšalo populaciju. To više ne bi bila ona usamljena stara Zvijezda u koju ne dolazi nitko, već bi cijeli Karlovac došao i uživao u tom čarobnom dijelu grada.

Karlovačka Zvijezda je ponos grada Karlovca i mislim da bi je trebalo poboljšati i urediti kako bi svi ljudi vidjeli tu ljepotu kakvom se ne može pohvaliti svaki grad.

Lucija Čunović, 5.c

 

 

Karlovačka Zvijezda iz dječje perspektive

O Zvijezdi smo učili u školi u 3. i 4. razredu. Nekada je vrvila ljudima, trgovinom, sajmovima, djecom. Zvijezda nas je branila. Izgradio ju je velik čovjek. Dala ju je izgraditi velika žena. A danas je jedna od rijetkih u svijetu i nitko na nju ne obraća pažnju. Tu i tamo skupine turista, s turističkim vodičima na čelu, razgledavaju i dive se tom  spomeniku s pričom.

Mi, domaći, kao da smo svi već zaboravili na nju. No kad bismo svi mogli surađivati i smisliti „Dane karlovačke Zvijezde “ ili sajmove , možda bi opet sve vrvilo. Često se mi djeca radujemo raznim stvarima. I odrasli se vesele raznim stvarima. Kao na primjer varaždinskom Špancir Festu, Danima vlastelinstva i drugome. Sve nas manje pokušava sačuvati te običaje koji su možda i na rubu izumiranja.  Sve više Zvijezdu smatramo idealnom za rekreaciju: vožnju biciklom, rolanje i šetnje.

Da sam ja ministrica turizma, svaki grad s prednostima bio bi turistička zajednica. Neka dođe cirkus u grad, neka dođu poznati pjevači, neka bude ludo i zabavno, a opet mjesto puno spomena.

 

Petra Pleše   5.c

 

 

Kad moja učiteljica govori, sav svijet iskrsne u učionici. Hodaju mali tigrovi, lete bučni avioni i plivaju veliki plivači. A ona priča i priča i daje nam svijet na dlanu.

ANAMARIJA BANJAC, 6.d

 

 

STARI USKRŠNJI OBIČAJI

 

Uskrs je najveći i najvažniji kršćanski blagdan jer se slavi Isusovo uskrsnuće. Uskrs je uvijek u nedjelju, ali pripreme traju već od velikog četvrtka kad idemo na svetu misu. Simbol Uskrsa je jaje koje predstavlja novi život.

 

Najviše volim izrađivati pisanice različitih boja. To je moj zadatak u obitelji. S majkom odlazim u nabavu jaja, boja za pisanice i sličica. Dok majka kuha šunku i jaja, ja izrađujem pisanice. Budući da imam veliku obitelj i puno prijatelja kojima poklanjam pisanice, uvijek ih napravim mnogo. U posebne košarice obložene travom stavljam ukrašena jaja. Uvijek sam sretna kada završim s tim poslom i vidim prekrasno šarenilo na stolu. Zatim uređujemo stan uskršnjim ukrasima i obojenim granama te cvijećem. Kuhanu šunku, kuhana jaja, luk i dio pisanica majka slaže u košaricu i prekriva bijelim ubrusom. S time u nedjelju idemo na blagoslov hrane. Nakon svete mise dolazimo kući gdje nas već čekaju baka i djed te svi zajedno doručkujemo blagoslovljenu hranu. Na taj dan družimo se s obitelji i prijateljima. Pri tome si čestitamo Uskrs i poklanjamo pisanice.

 

Uskrs je za mene poseban blagdan jer je moja cijela obitelj na okupu uz stol pun blagoslovljene hrane, kolača i šarenih pisanica. Tada osjećam mir, dobrotu i Isusa uz sebe.

 

Dora Žunac, 6.d

preskoči na navigaciju