preskoči na sadržaj

Osnovna škola Dubovac Karlovac

Login
ŠKOLA ZA SVE UZ POMOĆNIKE U NASTAVI

ŠKOLSKI OBROK ZA SVAKO DIJETE

KAKO SE ZAŠTITITI NA INTERNETU?

Priloženi dokumenti:
hakom brosura.pdf

Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Tražilica
Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
ENERGY@SCHOOL

Static HTML

 

KLIKNI I ČITAJ

Brojač posjeta
Ispis statistike od 22. 9. 2010.

Ukupno: 1652087
Ovaj mjesec: 863
Ovaj tjedan: 296
Danas: 3
ETTAEDU.EU

PRIJAVA NA STRUČNE SKUPOVE

 

UČILICA

 

Sretan rođendan, Hlapiću!

Tijekom 2013. godine u našoj se školi obilježava 100. obljetnica objavljivanja romana Čudnovate zgode šegrta Hlapića. Za tu prigodu u školskoj knjižnici uređena je prigodna izložba koja se sastoji od tri cjeline:

Upoznajmo Hlapića

Svrha je da učenici koji još nisu čitali roman upoznaju Hlapića te ostale glavne likove iz romana, a svi ostali učenici će se podsjetiti dječaka „malenog kao lakat, veselog kao ptica, hrabrog kao Kraljević Marko, mudrog kao knjiga, a dobrog kao sunce“.

Hlapić upoznaje svijet, svijet upoznaje Hlapića

Gledajući naslovnice različitih izdanja romana, čitajući prijevode naslova na neke svjetske jezike, čitajući informacije o dramatizaciji i ekranizaciji djela, učenici zaključuju na koji način svijet upoznaje neko književno djelo, odnosno lik.

XX

Pomalo zagonetni „naslov“ na trećem panou vrlo brzo biva riješen – radi se o rimskoj brojci 20 koja ovdje označava 20. stoljeće u koje se, naravno, ubraja 1913. Na panou su spomenuti najznačajniji događaji iz 1913. godine koji su se dogodili u Karlocvu, Hrvatskoj, odnosno u svijetu (npr. rođen je Ivan Goran Kovačić, pisac po kojem Gradska knjižnica u Karlovcu nosi ime). Također, učenici mogu vidjeti modu iz tog vremena, nekoliko razglednica koje prikazuju naš grad prije 100 godina i sl. Budući da ima zaista puno zanimljivosti, sve što nije stalo na pano, nalazi se u šarenim čizmicama koje vise oko panoa.

Izložbu prate i radionice namijenjene učenicima od 1. do 4. razreda. Nakon što pogledaju izložbu, učenici prvog i drugog razreda rješavaju enigmatske zadatke koje je za njih osmislila knjižničarka, a vezani su uz Hlapića.

Učenici trećeg razreda, na osnovi gotove sheme, dizajniraju cipelice koje potom sastavljaju te one postaju dio izložbe; također, na satu lektire organiziran je kviz.

Četvrtaši se bave dječjim pravima i obavezama koje utvrđuju čitajući citate iz djela i razgovarajući o Hlapićevom životu.

Nadalje, izložba i radionice su, baš poput Hlapića, krenule na put. Naime, osim matične škole, OŠ Dubovac ima jos tri područna odjela: Velika Jelsa, Stative i Zadobarje. Knjižničarka ih je sve obišla tako da su se učenici, koji zbog fizičke udaljenosti nisu mogli doći u knjižnicu, takodjer uključili u obilježavanje stotog rođendana Hlapića.

PŠ VELIKA JELSA

PŠ STATIVE

 

PŠ ZADOBARJE

Radionice na satovima likovne kulture u osmim razredima vodila je profesorica Aleksandra Škrtić. Osmaši su, radeći u parovima, najprije čitali po jedno poglavlje iz romana i određivali najvažnije scene koje su potom prikazali u stripu.

Profesorica Andrea Grkovski Zimet osmislila je literarnu radionicu za petaše. Oni su, nakon razgledavanja izložbe, pisali pismo Hlapiću. Osim čestitke, pismo sadrži i razmišljanje o romanu nakon dvogodišnjeg odmaka, dojam te poruku Hlapiću. (Najljepša pisma možete pročitati u priloženom dokumentu.)

Na satu Engleskog jezika, profesorica Tatjana Štanjer je s učenicima 7.b uspoređivala Hlapića s Huckleberry Finnom i Harry Potterom te tako smjestila Hlapića u kontekst svjetske književnosti.

 

Priloženi dokumenti:
Pismo Hlapicu5d.pdf

preskoči na navigaciju