preskoči na sadržaj

Osnovna škola Dubovac Karlovac

Login
ŠKOLA ZA SVE UZ POMOĆNIKE U NASTAVI

ŠKOLSKI OBROK ZA SVAKO DIJETE

KAKO SE ZAŠTITITI NA INTERNETU?

Priloženi dokumenti:
hakom brosura.pdf

Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Tražilica
Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
ENERGY@SCHOOL

Static HTML

 

KLIKNI I ČITAJ

Brojač posjeta
Ispis statistike od 22. 9. 2010.

Ukupno: 1652087
Ovaj mjesec: 863
Ovaj tjedan: 296
Danas: 3
ETTAEDU.EU

PRIJAVA NA STRUČNE SKUPOVE

 

UČILICA

 

 

LJEPOTA ČITANJA 2

THE BEAUTY OF READING 2

Projekt je osmišljen s ciljem poticanja djece i mladih na čitanje u slobodno vrijeme. Aktivnosti predviđene projektom poticat će na čitanje djela koja nisu na popisu djela za cjelovito čitanje, razvijat će pozitivne stavove prema čitanju općenito, upozoravati na važnost čitanja u različitim situacijama i za različite potrebe.  Sudjelujući u projektu, učenici će bogatiti svoj rječnik, izražavati svoje stavove, osnažiti samopouzdanje te uvježbati usmeno i pismeno izražavanje. (Prijava)

 

 

SURADNJA S LOKALNOM ZAJEDNICOM

Tradicionalno, sudjelujemo u manifestaciji Karlovački vrtuljak koju organizira Društvo naša djeca Karlovac. Sudjelovali smo u radionici "Cvjetni valcer" na kojoj smo aktivirali sva svoja osjetila :)

 

AKTIVNI POČETAK PROLJEĆA

Prvi proljetni mjesec dodatno nas je pokrenuo! Glumili smo, pripovijedali, istraživali, i narano, puuuno čitali.
 

Made with Padlet
 

DAN ZA KIŠOBRAN

Promjenjivo proljetno vrijeme poslužilo nam je kao inspiracija za literarno-likovnu radionicu. Tijekom naša dva susreta, najprije smo čitali o kiši i kišobranima, a potom smo sami izradili 3D kišobrane od papira.

 

SRCE JE NAJVAŽNIJE!

Prvaši su sat lektire ovaj mjesec proveli u školskoj knjižnici. Povod je bilo djelo Tri medvjeda i gitara koje su čitali tijekom ožujka. Počeli smo kvizom tijekom kojega su učenici pokazali koliko su zapamtili i razumjeli djelo. Potom nas je srce, koje je najvažnije za brojna naša ostvarenja u životu, uvelo u likovnu radionicu. Naime, pomoću četiri papirnata srca različitih boja i veličina, svaki je učenik oblikovao svog medu kojemu je dao ime te ga zalijepio u bilježnicu kao podsjetnik na ovo druženje.

 

MJESEC HRVATSKOGA JEZIKA

Pridružili smo se obilježavanju Mjeseca hrvatskoga jezika u našoj školskoj knjižnici. Sedamši su tijekom dvosata Hrvatskoga jezika istražili činjenice vezane uz nastanak ove važne manifestacije te nekoliko manje poznatih zanimljivosti vezanih uz naše govore. Posebno su se razvelili online igrama koje su im pomogle da provjere i usvoje nove informacije, ali i pokažu koliko dobro poznaju svoj jezik.

Učenici šestih razreda ponovili su vrste najvažnijih priručnika namijenjenih pravilnom govorenju i pisanju hrvatskoga jezika i to u tiskanom i e-izdanju. Potom su koristili mrežne priručnike za rješavanje prigodnih zadataka.

Tijekom Mjeseca hrvatskoga jezika u školskojknjižnici uređena je i prigodna izložba.

 

 

DAN(I) RUŽIČASTIH MAJICA

Dan ružičastih majica obilježen je u školskoj knjižnici prigodnim radionicama za različite uzraste. Iako su aktivnosti bile prilagođene sudionicima, svima je bilo zajedničko slušanje pjesme „Prijateljstvo“ Arsena Dedića koja je poslužila kao uvod u daljnji rad. A on je uključivao dizajniranje vlastitih ružičastih majica (od papira), pisanje „pink-out poezije“, rješavanje online premetaljki, čitanje i komentiranje poznatih izreka vezanih uz nenasilje, ljubav, prijateljstvo, dobrotu i ostale ključne riječi identificirane rijekom radionica. Rezultat su kreativni, maštoviti i unikatni radovi učenika kojima dajemo podršku borbi protiv vršnjačkog nasilja te ujedno šaljemo poruku podrške prevenciji nasilja u bilo kojem obliku.

 

SVJETSKI DAN ČITANJA NAGLAS

Čitali su prigodne tekstove - o zimi i snijegu, jer smo željeli prizvati još malo snijega i snježnih radosti; o ljubavi, jer se bliži Valentinovo, te o maškarama, jer će nam ovi tekstovi poslužiti kao inspiracija za naše maske. Osim pjesama, čitali smo i igrokaze što je bio poticaj za male dramske improvizacije. Sve ovo je uvod u kratki program koji pripremamo povodom Valentinova i maškara za naše najmlađe učenike.

Evo kako je bilo!

 

OD PJESME DO GLUME

Članovi Čitateljskog kluba imali su “šareno” druženje. Najprije su se stavili u ulogu pjesnika pa od ponuđenih stihova pokušali sastaviti pjesmu. Potom smo jedni drugima čitali novonastale pjesme. Nakon toga, čitali smo i glumili igrokaze iz zbirke Igre sa zmajevima. Zaključili smo da jako volimo glumiti pa je dogovor da i sljedeći put organiziramo nešto slično.

 

ZAGRIJAVANJE ZA ČITANJE

Zagrijavanje za čitanje u novom polugodištu počelo dvosatom tijekom kojeg smo se bavili Carevim novim ruho. Najprije smo se bavili samom pričom, a potom nas je ta ista priča odvela u svijet odjeće. Učenici su dobili priliku „obući“ cara u novo ruho koje su sami kreirali, a od osmišljenih kreacija smo uredili modni katalog.

 

UPOZNAJMO I NACRTAJMO IVANU BRLIĆ MAŽURANIĆ

Kao uvod u sudjelovanje u likovnom natječaju slikanja portreta Ivane Brlić Mažuranić, za učenike 4. a razreda članovi Bajkoljubaca pripremili su igrokaz-intervju sa slavnom spisateljicom. Dora i Borna odglumili su spisateljicu i voditelja te, kroz zanimljivih pitanja i odgovore, upoznali svoje prijatelje iz razreda sa životom i radom književnice. Nakon toga su svi izrađivali portrete Ivane Brlić Mažuranić.

 

KALENDAR SA ZANIMLJIVIM DATUMIMA (SIJEČANJ - SVIBAJ) - naš doprinos projektu

 

ZIMSKO ČITANJE TOPLIH PRIČA

Članovi družine Bajkoljupci čitali su jedni drugima priču "O mrazu koji je slikao bojama" Miloša Macoureka. A potom su u zbirci "Igre sa zmajevima" Jadranke Čunčić Bandov odabrali prigodne igrokaze koje su odglumili. 

 

NAŠE DIGITALNE BLAGDANSKE ČESTITKE

 

NAKIT INSPIRIRAN PRIČAMA!

PRIČA U KUGLICAMA - KUGLICE OD PRIČA

 

BLAGDANSKE CIPELICE MACE PAPUČARICE

Priča Ele Peroci Maca papučarica bila je poveznica sa satom likovne kulture na kojem je održana radionica izrade cipelica od papira. Učenici su ukrasili predložak, a potom oblikovali blagdansku cipelicu. Maštoviti i kreativi radovi malih postolara krase prigodni pano u učionici.

 

PISMO SVETOM NIKOLI

Priča “Poštarska bajka” bila je povod za radionicu o pisanju pisma. Najprije smo utvrdili potrebne podatke koje treba napisati na kuvertu, a potom smo identificirali dijelove pisma. U drugom dijelu sata učenici su pisali pismo svetom Nikoli i tako uvježbavali pisano izražavanje. 

 

ČASOPISI – IZVORI ZNANJA, INFORMACIJA I ZABAVE

U 2. razredu učenici upoznaju nove izvore znanja, informacija i zabave – časopise. iako ih čitaju barem od prvog razreda, sada uočavaju dijelove časopisa te njihovu svrhu. A na radioni cu se okušali i u “uredničkom” poslu. Naime, radeći u skupinama, oblikovali su po jedan broj časopisa koji su zajedno nazvali “Put oko svijeta”. Najprije su oblikovali naslovnicu, potom su pripremljene materijale rasporedili po rubrikama, i na kraju su ukrasili stranice crtežima. Tako su dobili sedam novih brojeva koji će biti u razrednoj knjižnici za čitanje tijekom odmora.

BAJKOLJUPCI NA "PUTOVANJU U DAVNINE"

Bajkoljupci, sedmero učenika 4. a razreda, zajedno sa svojom učiteljicom Dijanom Cerovac, stigli su u školsku knjižnicu s kartom i putovnicom u rukama. To su, naime, neke od najvažnijih stvari koje nosimo sa sobom kada odlazimo u nove i nepoznate prostore. U knjižnici su bile postavljene postaje koje su sadržavale zanimljive i manje poznate informacije o Ivani Brlić Mažuranić, njezinom životu i radu. Čitajući upute s karte i iz “putovnice”, učenici su obilazili postaje i bilježili tražene podatke koje su sljedećeg dana prezentirali svojim prijateljima u razredu i tako dodatno obogatili sat lektire.

 

RAZMJENA JESENSKIH STRANIČNIKA

Zajednička aktivnost u listopadu bila je razmjena jesenskih straničnika. Mi smo odlučili izraditi straničnike u obliku ježića koji će pomoći našim novim prijateljima da još lakše čuvaju knjige. Naime, straničnik je beskrajno koristan predmet zahvaljujući kojem knjige ne dobivaju “uši” pa njihov “životni vijek” traje dulje. Ova aktivnosti, osim što potiče likovnu kretivnost učenika, također ih potiču da nastave u praksi čuvati i štititi knjige koje čitaju. Također, za izradu straničnika koristili smo stare papire i tako osvijestili mogućnosti i važnost recikliranja.

Straničnike šaljemo u OŠ Šećerana u Baranjsko Petrovo Selo.

Naši straničnici stigli su do novih prijatelja u OŠ Šećerana, Baranjsko Petrovo Selo.

 

 

Stigli su nam straničnici iz OŠ Šećerana, Baranjsko Petrovo Selo

 

MEĐUNARODNA RAZMJENA STRANIČNIKA

U Mjesecu školskih knjižnica Međunarodna udruga školskih knižnica redovito organizira akciju razmjene straničnika. Ove godine i mi smo se uključili i izradili straničnike s motivima neobičnih bića iz naših bajki i predaja. Njih ćemo poslati u Rusiju, u Gymnasium 76 Chelyabinsk. Stručna pomoć bila nam je profesorica likovne kulture Aleksandra Škrtić koja nam je pomogla da izradimo straničnike u skladu s ovogodišnjom temom Mjeseca školskih knjižnica Bajke i narodne predaje iz svih kutova svijeta. Tako su se na našim straničnicima našla neobična bića iz hrvatskih priča i predaja.

Ova aktivnosti, osim što potiče likovnu kretivnost učenika, također ih potiču da nastave u praksi čuvati i štititi knjige koje čitaju. Naime, straničnik je beskrajno koristan predmet zahvaljujući kojem knjige ne dobivaju “uši” pa njihov “životni vijek” traje dulje.

Bookmarkere šaljemo u Rusiju, u Gymnasium 76 Chelyabinsk.

 

Stigli su nam straničnici iz Rusije!

 

MINUTA ZA ČITANJE

Čitateljski maraton Hrvatskog čitateljskog društva

Pridružili smo se Čitateljskom maratonu "Minuta za čitanje" koji je organiziralo Hrvatsko čitateljsko društvo. Članice Čitateljskog kluba, Dora, Klara i Laura, čitale su odabrana djela. Uz njih, posebano bismo istaknuli našeg pridruženog člana, za ovu prigodu, kuhara Dubravka.

Njihova čitanja pogledajte i poslušajte ovdje: https://drive.google.com/drive/folders/12X6E82dApYZGh7AAJMOtdOF8iewO-hj_

 

DAN BIJELOG ŠTAPA

Članovi Čitateljskog kluba obilježili su Dan bijelog štapa prigodnim aktivnostima. Najprije smo razgovarali na koji način je slijepim i slabovidnim osobama olakšan svakodnevni život te iz “Bontončića” pročitali kako se ponašati u društvu slijepih i slabovidnih. Potom smo komentirali izložbu postavljenu u školskoj knjižnici te navodili vlastite primjere situacija kada se susrećemo s brajicom, odnosno sa slijepom ili slabovidnom osobom.

Na kraju su se učenici okušali u “pisanju” brajice. Na pripremljenu shemu “crtali” su slova ispisujući tako naziv važne manifestacije koja je počela upravo danas 15. listopada – Mjesec knjige.

Ponosni smo na malu zbirku taktilnih slikovnica koje su nekoliko godina zaredom izrađivali naši učenici.

 

MJESEC ŠKOLSKIH KNJIŽNICA I MJESEC HRVATSKE KNJIGE

Mjesec listopad najznačajniji je mjesec za školske knjižnice, ali i za sve ljubitelje knjiga i čitanja. Tradicionalno, obje manifestacije obilježavamo brojnim aktivnostima. Ove godine, učenici su pisali činkvine koje će biti dio zajedničke e-publikacije koju oblikujemo s učenicima iz OŠ Marija Bistrica.

 

UVODNE (ZAJEDNIČKE) AKTIVNOSTI

  • Predstavili smo se projektnim partnerima

 

  • Izradili smo i objavili naše prijedloge za logo projekta na zajedničkom tricideru. A ovdje su i ostali naši prijedlogi za logo.

          

 

preskoči na navigaciju