2020-05-20 12:11:59

Karlovački slikar

Na jučerašnji datum, 19. svibnja 1821. godine rođen je Vjekoslav Karas, karlovački i hrvatski slikar (umro 5. srpnja 1858.godine u Karlovcu). 

Prema mnogima, Vjekoslav Karas bio je najznačajniji predstavnik hrvatskog slikarstva 19. stoljeća. 

Slikao je portrete, likove i prizore iz pučkoga života tadašnjeg vremena. Kratko vrijeme (1849–51) bio je učitelj na Risarskoj školi u Zagrebu. Njegovim je stvaralaštvom obilježen uspon i osamostaljenje hrvatskoga slikarstva u 19. stoljeću. »Prvi ilirski slikar« ujedno je prvi hrvatski slikar koji se školovao u Italiji. U Rimu se Vjekoslav Karas bavio i glazbom (svirao je flautu i gitaru), skladanjem (solo pjesme i 38 skladbi za zbor, pretežito na rodoljubne tekstove) i pisanjem pjesama na talijanskom i hrvatskom jeziku. U Arhivu Hrvatskog glazbenog zavoda čuva se njegovih sedam skladbi, a pretpostavlja se da je komponirao oko 28 popijevki.

U gradu Karlovcu u ljepotu njegovih slika danas možete uroniti u Gradskom muzeju i umjetničkoj galeriji koja nosi njegovo ime, Galerija Vjekoslav Karas i smještena je između Gradske knjižnice I.G. Kovačić i Arhiva grada Karlovca.

                                       

Spomenik Vjekoslavu Karasu se danas nalazi na platou uz šanac s pogledom na staru jezgru Karlovca, a djelo je kipara Koste Radovanija. Kip prikazuje slikara kako se nadvio nad svoja djela pa je i prikazan u razigranim plohama svojih slika.

                                               

Pogledajte galeriju poznatih slika ovog velikog karlovačkog slikara.

      

Dječak Portret djevojčice Portret Josefine Barać-Brdardić Portret Ane Krešić Autoportret Djed i unuk         (izvor: Hrvatska enciklopedija)

Svakako najslavnije djelo Vjekoslava Karasa je slika Rimljanka s lutnjom.

                                         

Upravo ova slavna slika poslužila je i učenicima kao predložak za likovno stvaralaštvo kroz rekompoziciju likovnog djela, a na ovoj poveznici možete pogledati završene maštovite uratke.

https://www.profil-klett.hr/vjekoslav-karas-inspiracija-umjetnicima-i-ucenicima

Srdačno vas pozdravljamo do novog čitanja, vaše učiteljice.

 

 

 

 

 


Osnovna škola Dubovac Karlovac