2020-05-12 11:02:50

Dan sestrinstva

Međunarodni dan sestrinstva obilježava se svake godine 12 svibnja. Medicinske sestre i tehničari cijeloga svijeta na taj dan sjećaju se rođendana Florence Nightingale, začetnice modernog sestrinstva.

 Prva istaknuta žena u povijesti medicine bila je engleska bolničarka Florence Nightingale, utemeljiteljica jednog od najhumanijih poziva, medicinskog sestrinstva.

Rođena u Firenci u Italiji 12. svibnja 1820. godine svojim radom je promijenila odnos sestrinstva u bolnicama. Povisila je standarde liječenja i znatno utjecala na osnivanje buduće organizacije Crvenog križa. Zbog njezina doprinosa u Velikoj Britaniji je proglašena nacionalnom heroinom, a od 45 tisuća funta nagrade osnovala je prvu školu za izobrazbu medicinskih sestara u Engleskoj. Potakla je profesionalno obrazovanje medicinskih sestara i uvela metode njegovanja bolesnika i organizacije bolnica koje su prihvaćene u mnogim zemljama. Zato se smatra utemeljiteljicom poziva medicinskih sestara, a njezin rođendan 12. svibnja danas se obilježava i kao Međunarodni dan sestrinstva. To je jedinstven dan u godini kada se skreće pozornost na rad medicinskih sestara i njihovu ulogu u njezi bolesnih i zaštiti zdravih ljudi.

Plemenit posao medicinskih sestara i tehničara zahtijeva veliku dozu humanosti, strpljenja, ulaganja gotovo nadljudskih napora u skrbi za druge.
Njega bolesnih i zaštita zdravih ljudi primarna je zadaća njih koji čine najbrojniju grupaciju profesionalaca u zdravstvu.
Medicinske sestre i tehničari stručni su i obrazovani ljudi. Osim što daju sebe u radu s pacijentima, oni su ujedno edukatori i promotori sestrinstva.
Zdravstveni je sustav nemoguće zamisliti bez njih, jer on jednostavno bez njih ne bi mogao funkcionirati.

Medicinske sestre rade u liječničkim i stomatološkim ambulantama, domovima zdravlja, bolnicama, domovima za starije pa i u dječjim vrtićima. Oni koji žele raditi ovaj plemeniti poziv moraju završiti srednju medicinsku školu a nakon toga mogu se i dalje obrazovati na visokim učilištima i fakultetima.

Ako u svojoj obitelji imate medicinsku sestru ili medicinskog tehničara čestitajte im danas njihov dan i pokažite im da cijenite njihovo zanimanje.

Čestitkama se pridružuju i vaše učiteljice.


Osnovna škola Dubovac Karlovac