2020-04-29 10:30:15

Ja sam za ples!

Dragi naši ,

Danas se obilježava Svjetski dan plesa pa ćemo mu i mi posvetiti zasluženu pažnju. Ples je ritmično pokretanje tijela prema ritmu glazbe (rjeđe bez glazbe), pojedinačno, u parovima ili u skupinama. Ples prati čovjeka od pamtivijeka, a još i crteži u spiljama pokazuju čovjeka kako pleše.

Prvi arheološki dokaz plesa dolazi na devet tisuća godina starom spiljskom crtežu iz Indije.

 

 

Općenita podjela plesa dijeli ga na tri osnovne skupine:  narodni, društveni i umjetnički ples. Svaka od tih skupina ima još mnoštvo podskupina i vrsta.

Znamo da svako kretanje i tjelovježba, pa tako i ples donosi veliku dobrobit našem tijelu. Pa tako ples kao fizička aktivnost:

povećava fleksibilnost,
povećava mišićnu snagu,
povećava izdržljivost,
poboljšava kardiovaskularne funkcije,
potiče pravilan razvoj kralježnice,
doprinosi općem osjećaju dobrobiti,
otpušta endorfine koji poboljšavaju raspoloženje,
oslobađa od depresije i tjeskobe,                                                                  pomaže kod emocionalno ponašajnih poteškoća,
pomaže kod neuroloških oštećenja (Parkinsonova bolest, demencije, traume mozga).

Mnoge su zdravstvene prednosti plesa, tolike da se on koristi i u terapijske i psihoterapijske svrhe. Ples kao terapija se pokazao izrazito koristan kod različitih skupina ljudi. Naime, ples kao tjelesna aktivnost se može prilagoditi onima koji se ne mogu uključiti u snažne pokrete zbog različitih ograničenja. U takvim situacijama, modificirani oblici plesa pružaju više prednosti od same fizičke aktivnosti, a ujedno su dostupni apsolutno svima.

Posebno treba naglasiti dobrobiti plesa za djecu.

https://www.youtube.com/watch?v=SwiGufsUuoo&feature=youtu.be

I na kraju, ona najvažnija stvar kod plesa je ta da nas čini sretnima, nasmijanima, raspoloženima. Jednostavno, kad plešemo, osjećamo se dobro. Zato svi, i mali i veliki, vole plesati. Pa zaplešite danas slobodno! Sami ili u društvu, uz glazbu ili uz vlastito pjevanje sasvim je svejedno.

Možda će vam pomoći i priložene poveznice u kojima možete pogledati neke društvene plesove kroz povijest kao i ljepotu umjetničkog plesa.

Također pogledajte i interaktivni materijal o Svjetskom danu plesa koji nam je izradila i podijelila učiteljica Adela Vuk i zabavite se, pa i zaplešite pri gledanju.

Rasplesani, veseli pozdrav od vaših učiteljica!

 


Osnovna škola Dubovac Karlovac